Preskoči na glavni sadržaj

PANNA COTA S KAVOM: Popularni (i jednostavni!) desert na malo drugačiji način

panakota-s-kavom

Svi smo navikli na one ukusne voćne preljeve i slojeve u panna coti, a ovo je jedna drugačija varijanta, za sve ljubitelje kave.
Sastojci:
Žele od kave:
  • 250 ml vode
  • 1 vrećica želatine u listićima
  • 2 žlice instant kave
  • 40 g šećera u prahu
Panna cota:
  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 450 ml Slatkog vrhnja Dolcela
  • 1 mahuna vanilije
  • 40 g šećera u prahu
  • 1 vrećica želatine u listićima
Priprema:
Najprije pripremite žele od kave: u zdjeli zagrijte 250 ml vode sa šećerom.
Namočite želatinu u vodu i ostavite da stoji oko 10 min.
U zdjelu dodajte instant kavu pa maknite s vatre, dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi.
Ulijevajte u kalupe koje ste prethodno malo namočili vodom.
Ohladite i stavite u frižider da se stisne.
Kada žele bude spreman napravite panna cotu.
Ulijte u lonac mlijeko i 400 ml vrhnja.
Prelomite mahunu vanilije, te stavite unutra sjemenke i mahunu.
Umiješajte šećer u prahu.
Stavite lonac na srednju temperaturu i kuhajte polako.
Prije nego što zakuha, maknite lonac sa štednjaka.
Dok je lonac sa strane u vodi namočite preostalih 6 listova želatine, zatim ocijedite vodu i umiješajte želatinu u mješavinu tople kreme dok ne postane glatka.
Maknite mahune vanilije, te prohladite kremu 10 minuta.
U kalupe dodajte panna cotu i ostavite u hladnjaku do posluživanja.
Prije posluživanja pospite tostiranim bademima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZEBRA PALAČINKE: Oduševite svoje najmlađe, a i one malo starije

0 Čuli ste za zebra kolač, zebra tortu, zebra kolačiće… Zašto ne bi mogli napraviti i zebra palačinke? Sastojci: 2 jaja, 500 ml mlijeka, 1 žlicu ulja, 1 dl mineralne vode, brašno po potrebi, prstohvat soli, 1 žlica kakaa Priprema: Od navedenih sastojaka (jaja, mlijeko, ulje, mineralna voda, soli i brašno) zamjesite palačinke kako to i inače radite. Brašno dodajite dok ne bude kremasto i srednje gusto. Od smjese odvojite 1/4 u drugu zdijelu i dodajte kakao pa izmiksajte da se kakao promješa. Sipajte u pumpicu kojom ćete šarati palačinke. (Nađite neku pumpicu koja ima cjevčicu ili se snađite s vrećicom.) Na lagano nauljenu teflon tavu sipajte smjesu, sačekajte 10 sekundi da se tjesto malo zapeče i da ne bude kašasto, (jer ako odmah šarate, šare će se razliti i neće biti lijepe crte) pa pumpicom šarajte spirale u krug ili pravite neke druge šare. Ispecite palačinke, filujte po želji i ukrasite šečerom u prahu. Izvor:  coolinarika.com

DESERT ZA VRUĆE LJETNE DANE: Gotov za tren, zasladite se i osvježite bez puno muke

Brza vienetta je idealna poslastica za vruće ljetne dane! Brzo je gotova, a ukusna… Sastojci: 0,5 l vrhnja za šlag 0,5 l kiselog vrhnja 15 dag šećera 15 dag čokolade 10 kom suhih izdrobljenih keksa (petit beurre) malo drobljenih lješnjaka, oraha, badema Priprema: Umutiti šlag. Zatim dodati kiselo vrhnje i šećer, te dobro izmiksati. Rastopiti čokoladu na pari. U posudu staviti 1/3 kreme, pa posuti s 1/2 mljevnih keksa, lješnjaka, oraha i badema (možete koristit i samo jednu vrstu orašastih plodova), te preliti s 1/2 otopljene čokolade. Ponovno staviti smjesu šlaga i vrhnja, te ponoviti postupak s keksima, lješnjacima i čokoladom. Staviti preostalu smjesu šlaga i vrhnja. Staviri preko noći da se dobro zamrzne. Izvaditi iz zamrzivača 15-ak minuta prije posluživanja, da se lakše reže. Poslužiti možete s čokoladim preljevom, preljevom od višanja… pustite mašti na volju! Recept:  inana/coolinarika.com , Slika:  Jasminkazg1/cololinarika.com

Pileća krilca u Coca-cola sosu

recept: Izmešajte 3/4 šolje Koka-kole, sa 1/4 šolje soja sosa. Zatim dodajte i dve kašike braon šećera, jednu kašiku senfa i jedan seckani crni luk. Sve dobro izmešati i kuvati dok se ne zgusne. Zagrejati rernu na maksimum i peći oko 10 komada pilećih krilaca (staviti papir za pečenje na pleh, da se ne bi zalepio za krilca). Peciti krilca oko 25 minuta i onda ih polite sosom i pecite još 10 minuta. Izvor:http://www.kuvar-recepti.info