Preskoči na glavni sadržaj

Saher torta sa lešnicima

saher, torta, recept, kuvar, sacher, cokolada

Potrebno vam je:
250gr proprženih i samlevenih lešnika, 
35gr gustina, 75 gr rendane čokolade, 
20gr kakaa, 6 jaja, 
1/2 kašičice cimeta i vanilin-šećera, 
175gr šećera, 2 kašike vode, 
200gr marmelade od kajsija

 *za glazuru: 150gr čokolade, 125gr putera

*za ukrašavanje"listovima": 
100gr čokoladne glazure, 
kakao za posipanje

recept:

Izmešati lešnike, gustin, rendanu čokoladu, kakao, cimet i vanilin šećer. Žumanca penasto izmešajte sa vodom i 125gr šećera. Belanca sa preostalih 50gr šećera umutite u čvrstu penu. U žumanca dodajte naizmenično mešavinu sa lešnicima i penu, mešajući oprezno i lagano. Smesu potom ulijte u podmazan i pobrašnjen kalup, koji zatim stavite u toplu rernu i pecite oko 1 sat na 160 stepeni. Ohlađenu tortu premažite zagrejanom marmeladom. Za glazuru, na pari otopite čokoladu i puter, pa tom glatkom smesom ravnomerno prelijte tortu.
Za dobijanje originalnog izgleda Saher torte: U glazuru od čokolade umočite listove lovora, pa ih stavite na rešetku da se cede i suše preko noci. Drugi dan oprezno odvojite prave listove lovora, a cokoladnim "listovima" ukrasite tortu. Celu tortu pospite kakaom.
sacher, saher, torta, recept, kuvar, ukrasavanje, dekoracija, brzi, laki, najbolji, listici,
Izvor:http://www.kuvar-recepti.info

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZEBRA PALAČINKE: Oduševite svoje najmlađe, a i one malo starije

0 Čuli ste za zebra kolač, zebra tortu, zebra kolačiće… Zašto ne bi mogli napraviti i zebra palačinke? Sastojci: 2 jaja, 500 ml mlijeka, 1 žlicu ulja, 1 dl mineralne vode, brašno po potrebi, prstohvat soli, 1 žlica kakaa Priprema: Od navedenih sastojaka (jaja, mlijeko, ulje, mineralna voda, soli i brašno) zamjesite palačinke kako to i inače radite. Brašno dodajite dok ne bude kremasto i srednje gusto. Od smjese odvojite 1/4 u drugu zdijelu i dodajte kakao pa izmiksajte da se kakao promješa. Sipajte u pumpicu kojom ćete šarati palačinke. (Nađite neku pumpicu koja ima cjevčicu ili se snađite s vrećicom.) Na lagano nauljenu teflon tavu sipajte smjesu, sačekajte 10 sekundi da se tjesto malo zapeče i da ne bude kašasto, (jer ako odmah šarate, šare će se razliti i neće biti lijepe crte) pa pumpicom šarajte spirale u krug ili pravite neke druge šare. Ispecite palačinke, filujte po želji i ukrasite šečerom u prahu. Izvor:  coolinarika.com

DESERT ZA VRUĆE LJETNE DANE: Gotov za tren, zasladite se i osvježite bez puno muke

Brza vienetta je idealna poslastica za vruće ljetne dane! Brzo je gotova, a ukusna… Sastojci: 0,5 l vrhnja za šlag 0,5 l kiselog vrhnja 15 dag šećera 15 dag čokolade 10 kom suhih izdrobljenih keksa (petit beurre) malo drobljenih lješnjaka, oraha, badema Priprema: Umutiti šlag. Zatim dodati kiselo vrhnje i šećer, te dobro izmiksati. Rastopiti čokoladu na pari. U posudu staviti 1/3 kreme, pa posuti s 1/2 mljevnih keksa, lješnjaka, oraha i badema (možete koristit i samo jednu vrstu orašastih plodova), te preliti s 1/2 otopljene čokolade. Ponovno staviti smjesu šlaga i vrhnja, te ponoviti postupak s keksima, lješnjacima i čokoladom. Staviti preostalu smjesu šlaga i vrhnja. Staviri preko noći da se dobro zamrzne. Izvaditi iz zamrzivača 15-ak minuta prije posluživanja, da se lakše reže. Poslužiti možete s čokoladim preljevom, preljevom od višanja… pustite mašti na volju! Recept:  inana/coolinarika.com , Slika:  Jasminkazg1/cololinarika.com

Pileća krilca u Coca-cola sosu

recept: Izmešajte 3/4 šolje Koka-kole, sa 1/4 šolje soja sosa. Zatim dodajte i dve kašike braon šećera, jednu kašiku senfa i jedan seckani crni luk. Sve dobro izmešati i kuvati dok se ne zgusne. Zagrejati rernu na maksimum i peći oko 10 komada pilećih krilaca (staviti papir za pečenje na pleh, da se ne bi zalepio za krilca). Peciti krilca oko 25 minuta i onda ih polite sosom i pecite još 10 minuta. Izvor:http://www.kuvar-recepti.info